12. dec. 2014

Farlig sukkertype på vej til Danmark

Sukkertypen high fructose corn syrup (høj fruktose majs sirup) har fået skylden for at føre til mere fedme og diabetes i USA, og nu kan sukkertypen være på vej til Europa. 

Johanne Eikemo Thorgaard, Journalist

Høj fruktose majs sirup er sødere end almindeligt sukker, det er flydende og kan ikke krystallisere



Kvoter frigives
Hidtil har sukkertypen været kvotebelagt i EU, men fra 2017 gives alle kvoter fri, det betyder at europæiske fødevareproducenter uden videre kan fylde det i deres produkter. De nye EU-regler har fået Per Bendix Jeppesen, lektor for institut for klinisk medicin, til at slå alarm. 

Det optages direkte i blodet
Per Bendix Jeppesen siger: ”Det er rigtigt skidt. Det er velkendt, at det har medført en regulær fedmeepidemi i USA, siden det blev indført.” Per Bendix Jeppesen frygter at industrien i Europa vil benytte sig af den farlige sukkertype.

Til forskel fra almindeligt sukker går den billigere høj fruktose sirup, der er udvundet af majs, direkte i blodet. Og mens det meste af glukose (almindeligt sukker) forbrændes i musklerne og i alle kroppens celler, går fruktosen til leveren. I leveren lagres overskuddet som fedt.
I forhold til almindeligt sukker som er lavet på roer og sukkerrør, så indeholder høj fruktose sirup syv procent mere fruktose. Det giver alt sammen øget risiko for fedme og diabetes. Dette kan blandt andet bevises i et forsøg med rotter. Forsøgets resultat viser, at der var meget stor risiko for fedtlever og diabetes ved indtag af sukkertypen. Per Bedix Jeppesen udtaler: ”Fruktose bliver optaget direkte i blodet, og det frigiver meget mere energi. Hvis jeg skal lave et forsøg med en rotte, som har diabetes, så fodrer jeg den i otte uger med fruktose. Så er jeg sikker på at den får diabetes.” 

Høj fruktose majs sirup og fedme
Sukkertypen er allerede en realitet i de europæiske fødevarer, men fordi det er kvotebelagt findes det ikke i drikkevarer endnu. Det ses ofte i desserter og brød, hvor det maskeres på ingredienslisten som ”maj stivelse”, ”glukosesirup” eller bare ”sirup”. Ofte bruger producenterne mange forskellige navne for at forklæde majssukkeret. I de produkter er det dog i så små mængder, at det ikke bærer nogen sundhedsrisiko. Men hvis man for eksempel erstatter sukkeret i sodavand vil man kunne få det i meget større mængder, hvilket kan være rigtig farligt for dit helbred.

Diabetes foreningen: NEJ TAK
Henrik Nedergaard, direktør for diabetes foreningen, siger: ”vi skal have mindre fedme, epidemi, kroniske sygdomme, diabetikere.” Han mener at det vil være et rigtig dårligt valg at tillade høj fruktose sirup i Danmark.  Nedergaard udtaler: ”Det her er et skridt i den forkerte retning.”

Ingen kommentarer:

Send en kommentar