12. dec. 2014

17-årig modtager Nobels Fredspris

Onsdag d. 10/12 modtog pakistanske Malala Yousafzai Nobels fredspris for sin kamp for pigers rettigheder til at gå i skole i Pakistan. Ikke alene er hun den første pakistaner til at modtage denne pris, men derudover er hun, med hendes 17 år, den yngste prismodtager nogensinde. Hun blev tildelt prisen d. 10 oktober 2014, og efter to måneder modtog hun den i går til den årlige ceremoni i Oslo.


Lotta Grohmann, Journalist 



Der er ikke mange 17-årige, der kan hævde at have været så modige som Malala. I 2012 blev hun verdenskendt, da hun, som 15-årig, blev skudt i ansigtet af Taliban på vej hjem fra skole. Taliban var blevet opmærksomme på hende, eftersom hun var blevet offentlig kendt for hendes blog, hvor hun prøvede at få sit budskab om pakistanske pigers ret til skolegang igennem. Efter attentatet blev hun indlagt på et pakistansk hospital, men blev senere flyttet til Birmingham, da hendes situation var så seriøs, at hun højst sandsynligt ikke kunne være blevet reddet, hvis hun var blevet i hjemlandet. 

Pakistanske pigers konflikt

Malala kommer fra en fattig familie med en far, der kæmper for en lige ret til undervisning for alle børn. Selv går hun i en af de få skoler til begge køn og det var her, hvor hun selv blev opmærksom på problemstillingen. Hendes jævnaldrende veninder blev nemlig ofte taget ud af skolen af deres forældre for en længere periode. I Pakistan er der, med hensyn til piger i skolen, en konflikt mellem normerne og de enkelte pigers egne ønsker. Mange pakistanske piger får i opvæksten at vide, at de hører til i hjemmet og derfor ikke skal bruge tid på uddannelse. Selv de forældre, der mener uddannelse er vejen frem, er bange for at sende deres døtre i skole, grundet den militante og islamistiske Taliban-bevægelse, der på det tidspunkt havde overtaget magten i Swat og bombet flere hundrede skoler og lukket resten. Også Malalas skole, som hendes far havde bygget, blev truet til lukning af Taliban i en periode.


”Man kan dræbe en krop. Men ikke en drøm”


På mirakuløs vis overlede Malala skuddene, og hvad endnu mere bemærkelsesværdigt er, kæmpede hun tappert videre på trods af attentatet og angsten for, at Taliban vil prøve at få ram på hende igen. Onsdag stod hun, mere levende end nogensinde, og modtog sin Nobels Fredspris side om side med Indiske Kailash Satyarthi, der har kæmpet imod børneslaveri og reddet omkring 80.000 børn fra tvangsarbejde. Sammen kommer de fra to forskellige verdenshjørner, men har haft fælles mål; at kæmpe for børns rettigheder og at give dem adgang til skolegang. En meget ydmyg og stolt Malala takker, i sin tale, både forældre og lærer for at have støttet, inspireret og troet på hende, gennem hendes kamp. Om fremtiden siger hun: “Pakistan har brug for oprigtigt målrettede, engagerede og ærlige politikere”, og indvilger hermed verden i hendes drøm om at blive Pakistans næste premierminister, samtidigt med hun gør det klart, at det ikke handler om, hvor gammel man er, når blot man kæmper for sin sag.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar