12. dec. 2014

Debat, hvad er det?

Siavash Haydari og Benedicte Holm-Hartvig, Redaktører


At debattere er at have en diskussion med ét eller flere mennesker om et givent emne, hvor man argumenterer for sin sag, indtil man får overbevist den anden part eller de andre parter, Dog behøver en debat ikke at komme til én endelig konklusion, da ikke alle er tilbøjelige for overbevisning, da man kan løbe ind i mennesker der er for stolte i deres normer og holdninger, så de ikke engang vil overveje om andre mennesker har ret. At debattere med sådanne mennesker, er som at gennemtrænge en uigennemtrængelig mur. Lidt ligesom at overtale sin mor til at lade en blive en time længere oppe, da man var lille.

Man skal stå fast ved sine holdninger, men man skal altid være tilbøjelig overfor at blive overbevist. Selvom alle tror, at de har ret, fordi man ikke bevidst vil tro på noget forkert, så skal man vide at alt, som drejer sig om moral, er jo menneskeskabt.
Vi har debatteret og diskuteret siden mennesket har kunnet kommunikeret. At kunne sætte spørgsmålstegn ved ting, definerer os som mennesker og vores frihed.

Ud fra det at debattere bruger vi meget appelformerne, til at argumenterer for vores meninger og holdninger. Vi bruger undersøgelser til at understøtte vores argumenter, her nemlig brug af logos.  Udover logos bruger vi også patos til at provokerer og også til at udtrykke vores følelser. Til sidst bruges der etos for at markere vores troværdighed.

Når man debattere, kan det være alle verdens ting der kan komme på banen, samt et hav af forskellige meninger og holdninger. Vi har i vores debat valgt at fokusere på nogle forskellige emner. Herunder debatten om hash, nemlig fordi der er mange forskellige meninger, om hvorvidt hash skal legaliseres eller ej. Som redaktører synes vi, at det er i orden hvis man har lyst til at ryge sig ’skæv’ en gang i mellem, men samtidig kan det også være skadeligt. Dog vides det ikke endnu hvor skadeligt hash er, og om det overhovedet er mere skadeligt end f.eks. den obligatoriske drik, alkohol.

Vi tager så et spring fra hash til rygeloven og dermed til sundhed. Er det i orden folk bestemmer over os, med at sige vi ikke må ryge et specielt sted, hvis man nu virkelig har lyst til at få lidt luft gennem et lille filter? Vi synes personligt, at det er i orden at der f.eks. er regler om, at man ikke må ryge indendørs, da det skader dem ved din side, ligeså meget som rygeren selv. Med blik på sundhed, er alle bevidst om, at man skal spise sundt, men man bestemmer søreme også selv over sin krop, og hvad man propper ind i munden.

Hvis vi så sætter os ind i en debat i den anden retning, støder vi på den såkaldte karakterkrig. Det er en sag, som de fleste af os unge har en stærk holdning til. Vi kender jo godt til, at vi kun fokuserer på karakteren, men vi skal jo så sandelig også lære noget. Mange unge er ligeglade med, om de rent faktisk får den optimale viden klistret fast i hovedet, hvis bare de får en god karakter. Der bliver sat et stort fokus på, om du får en god karakter. Men omvendt hvis du får en dårlig karakter, skal den første tanke ikke være:’’Nå den aflevering gik ikke så godt, skidt pyt’”. Man skal hellere sætte sig ind i stoffet, og sætter spørgsmålstegn ved, hvad dælen det er man lige har gjort forkert her og til sidst forbedre sig. 

Som man kommer til at se, er det uendelig mange forskellige holdninger til de forskellige emner. Men det at debattere, er at udfolde sine meninger og stå fast ved dem. Man kan ikke fastslå, at én holdning er rigtig, da alle har hvert sit blik på sagen, og vi lever i et samfund hvor der er ytringsfrihed.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar