12. dec. 2014

Jul og juletraditioner i udlandet

Halm på bordet, grød til middag, ”Christmas carolling” og mange andre anderledes, men spændende, juletraditioner fra andre steder i verdenen. 


Jacob B. Gehrt, Journalist


Julen bringer mange skøre og andeledes traditioner med sig – og de er alle sammen forskellige fra land til land. Selv her i Danmark har vi nogle lidt skøre traditioner. Vi bringer f.eks. et grantræ ind i stuen og danser rundt om det juleaften og vi prøver at finde en mandel i vores risalamande. Men er andres jul så forskellig fra vores? Her er der i hvert fald nogle lande, hvor julen forgår en anelse anderledes end i Danmark

England
I England starter julen tidligt, man begynder nemlig allerede i oktober på at lave Plumpudding eller christmaspudding. Selve juleforberedelserne starter lidt senere med at, englænderne hænger kristjørn op på hoveddøren og hænger en mistelten op i stuen. Børnene går desuden rundt i mindre grupper fra hus til hus og synger Christmas carols. Den 24. december, har de i England Christmas Eve. Der hænger børnene store julestrømper op ved sengen eller kaminen. De fleste familier har dog også et juletræ stående. Father Christmas kommer så om natten og ligger gaver i strømperne eller under træet. På 1. Juledag åbner alle i familien deres gaver og juletræet tændes. Bagefter samles alle til en stor julemiddag som består af stegt kalkun eller gås og forskellige postejer og julebuddinger. Buddingen er oftest lavet af brødkrummer, tørret frugt, sukker og appelsiner, og der bliver endda indbagt små charms, som man så kan finde mens man spiser buddingen. Den 26. december kaldes for boxing day. Dagen fik sit navn, fordi man den 26. december indsamlede penge i bokse til de fattige, og mange englændere følger da stadig denne tradition. Julen slutter i England den 6. januar, altså på Helligtrekonger, hvor juletræet tændes en sidste gang. 

Polen
I Polen er det først på juleaftensdag, at man pynter juletræet og tager det ind i stuen. Spisebordet dækker de så med snehvid dug, hvor de ligger lidt halm under for at symbolisere at Jesus blev født i en stald. Man dækker desuden bordet med sit fineste stel og bestik. I Polen dækker man altid op til en uventet gæst og forfædrenes ånder. Traditionen siger nemlig at ingen skal være alene juleaften, det vil sige at man skal byde alle fremmede gæster velkommen. En anden af deres juletraditioner er at tage ind til byen og se et krybbespil, som bliver opført af amatører. 
Den polske julemiddag er en del anderledes en vores. Ifølge den katolske kirkes regler må man nemlig ikke tilberede julemaden med kød fra landdyr. I Polen spiser man så i stedet retter med fisk, grøntsager, svampe, frugter, birkes og honning. Der skal nemlig være mad fra havet, marken, skoven og haven, og der skal altid være et ulige antal retter til julemiddagen. Julemiddagen består oftest mellem 7-13 retter. Nogen af de mest populære retter, er retter som sild i sur fløde eller olie, røget ål, svampesuppe, kompot af tørrede svesker, æbler og pærer og hjemmelavet pasta med honning, birkes, mandler og rosiner.

Rusland
I Rusland fejrer man først jul den 6. januar. Deres jul bliver altså holdt 13 dage efter vores. Det gør de fordi, at de fleste russere tilhører den østlige ortodokse kirke, som stadig bruger den Julianske kalender. I den ortodokse kirke har man også som tradition at faste fyrre dage op til Kristi fødsel, hvor man derefter tager til midnatsmesse eller julegudstjeneste som varer hele natten. Efter gudtjenesterne spiser man så julemad og holder julefest. Julemiddagen i Rusland foregår uden kød. I stedet har de valgt at lave en grød kaldet kutya. Grøden er lavet af hvede eller andre kerne, for at symbolisere håb og udødelighed. I grøden er der også honning og birkes for at symbolisere Lykke og succes. Når de skal spise grøden, spiser hele familien fra en stor skål for at vise deres sammenhold. Man kan også opleve at nogle familier har som tradition at smide en skefuld grød op i loftet. Hvis grøden så sidder fast i loftet, vil det sige at man for en god honninghøst. 

En anden tradition i Rusland er et sagn om Babouschka. Hun går efter sigende rundt og leder efter jesusbarnet, fordi hun ikke gav mad og husly til de 3 vise mænd. Hvis hun støder på børn undervejs i sin søgen, skal hun give dem gaver. 

Det blev også forbudt at have juletræer under det kommunistiske regime. En del af Ruslands juletraditioner blev faktisk fjernet under det kommunistiske styre, men de fleste er dog vendt tilbage i nyere tid. Julemanden i Rusland hedder Fader Frost, og han har blåt, hvidt og sølvfarvet tøj på.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar