12. dec. 2014

Omlæg din kost og bliv bæredygtig

”Der en alvorlig sammenhæng mellem det at folk spiser mere kød og ødelæggelserne af miljøet ” mener Al Gore, miljøforkæmper og tidligere vicepræsident i USA.


Ea Eleonora Fensholt, Journalist


Begrebet bæredygtighed står typisk i sammenhæng med alternative energikilder som vindmøller, solceller og vandkraft. Her har den enkelte borger svært ved at gøre en stor indsats for miljøet. Men der er en måde hvor enhver kan bidrage til et bedre miljø og en bedre fremtid. 

Resultater viser at en årlig kost med kød og mælkeprodukter svarer til at køre mellem 4377 og 4758 km i bil, hvor en årlig vegansk kost svarer til at køre mellem 281 og 629 km. Det er derfor tydeligt at se at det at være veganer ikke forurener nær så meget som hvis man spiser animalske produkter. Det er blevet anslået at landbrugsdyrene står for ca. 51% af de drivhusgasser der bliver udledt hvert år. 

Tiltag som at blive veganer, vegetar kan gøre en stor forskel i kampen mod global opvarmning. 

Ved at én person skifter til at være veganer vil der blive udledt ca. 1.5 ton mindre Co2 om året.

I dag er kødet noget af det vigtigste i et måltid og mange tilrettelægger resten af måltidet efter kødet. Derfor er det måske svært at skære det ud af den daglige kost. Det er dog ikke alt slags kød der er lige slemt, kvæg kommer på en klar førsteplads, kylling udleder under halvdelen af hvad kvæg udleder pr. kg og vild torsk omkring 1/25 af kvægs co2 udledning. 

Det er derfor muligt at få en mere bæredygtig kost, uden at fjerne alt 

kød fra alle måltiderne, hvis man blot skærer ned på det røde kød. 

Miljøskadelig madtrend

Stenalderkost er navnet på en af de nye tendenser på ernæringsområdet. Man associerer måske umiddelbart til en kostform i harmoni med naturen. Men i miljøsammenhæng er den såkaldte stenalderkost i dag meget lidt bæredygtig. Stenalderkosten bygger på at spise masser af kød. Selvom kostformen muligvis har visse ernæringsmæssige fordele så er den som kostform helt uholdbar til en befolkning af den størrelse, der lever på jorden i dag. Kød i de mængder der anbefales vil være virkelig dårligt for miljøet: kvægdriften forurener vandmiljøet med udledning af gødning og medicinrester, der skal en gigantisk produktion af grønt til for at føde kvæget, og det udleder som sagt gasser i alvorlig mængde. 

Stenalderkost er derfor ikke en bæredygtig kost, selvom navnet lyder som det modsatte af den moderne verdens miljøproblemer. 

Meatfree monday

En anden madtrend kaldes Raw Food, som er fuldstændig vegansk og derfor følger ideen om at basere kosten på vegetabilske råvarer. Trenden bygger på ideen om at minimal opvarmning bevarer de gode næringsstoffer i råvarerne. Det kan være et moderigtigt alternativ til en kødfri kost. Men som alle dieter er der en fare for ensidighed i kosten. F.eks er der en risiko for at man ikke får nok vitamin B12.

En meatfree monday er måske det mest overskuelige alternativ til den animalsk baserede kost i den vestlige verden. Begrebet er udvikler af – den amerikanske professor Micheal Pollan

Det kræver ikke meget at erstatte en dags kød med alternativer som de proteinrige grønsager som broccoli, spinat, rosenkål eller andre fødevarer som linser, nødder og quinoa m.m. 


En bæredygtig kost kan have stor betydning for klimaet, og er noget den almindelige borger kan forholde sig til og realisere.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar