12. dec. 2014

Den danske jul

Os danskere elsker traditioner. Selv dem som mener at de helst ville være foruden, kan alligevel ikke lade være med at trække lidt på smilebåndet når de dufter flæskestegen og ser det pyntede juletræ stå lysende i stuen.


Camilla Traberg, journalist


Hvem elsker ikke julen?

Julehyggen, julemaden, julemusikken, og ja vi kan lige så godt indrømme at julegaverne er med til at sætte en stemning, selvom det er det mest hektiske og dyreste i december måned.
Julen er en højtid fyldt med hygge, masser af mad, gaver og et væld af juletraditioner. Juletraditioner, som vi kender dem i dag, tog langsomt sin form allerede i 1500-tallet, hvor man rundt omkring i Europa spiste særlig mad i forbindelse med julen. I dag er de danske juletraditioner en blanding af mange hundrede forskellige juletraditioner fra hele Europa

Men hvorfor er det lige at vi fejrer jul?

Vi kan alle blive enige om at julen i bund og grund handler om Kristus fødsel, men efterhånden ser man ikke mange tegn på det kristne kultur hjemme i stuerne, hvor krybbespillet i hjørnet er byttet ud med moderne nisser der kravler på møblerne, og børnene ikke helt forstår hvorfor de skal i kirke d. 24. December. Det er så her, danskerne burde stille sig selv det spørgsmål: hvorfor holder vi overhoved jul?

Omkring år 300 besluttede de kristne kirkefædre, at Kristus var blevet født den 25. December, dog skiller Norden sig fra resten af verden ved at fejre hans fødselsdag den 24. december. Nogle danskere vil mene at vi fejrer julen den forkerte dag, men resten af den kristne verden er heller ikke på sikker grund mht. fejringen af julen. Ingen ved nemlig med sikkerhed, hvornår Kristus blev født.

Den dag i dag har vi utallige traditioner. Den største af dem og den største højtid på hele året er i Danmark juleaften. Det er den aften på året hvor vi sætter os rundt om bordet med vores nærmeste, spiser et festmåltid bestående af den traditionelle and, flæskesteg, skinke eller gås, hvor vi herefter går mætte ind i stuen hvor juletræet står flot pyntet op, og vi forsøger at vandre syngende rundt om træet hånd i hånd imens mormor viser hvor høj en tone hun kan synge uden at brække hoften. Efter den hyggelige, men også lidt anstrengende tur rundt om træet, er det tid til gaverne, som uden tvivl er børnenes yndlingsdel på aftenen. Imens de så flittigt pakker gaverne op, uden rigtig at vide hvem de er fra, og derfor uden at sige tak, kan de håbe på at se vores kære julemand, som i virkeligheden er bedstefaren, der ud brøler et HOHOHO idet at hans barnebarn kommer styrtende imod ham og slår alt luft ud af ham, imens han forsøger at holde sin hjemmelavede øl vom på plads, så den ikke lander på gulvet.
Efter det helt store cirkus, er det tid til at sige godnat til gæster og begynde på oprydningen, som altid er en glæde for forældrene, som lige har fået den ekstra cognac, alt imens børnenes nye legetøj ligger og flyder på gulvet hvor forældrene er nødt til at lege ’jorden er giftig’ for at kunne komme rundt i stuen. Efter at den kære familie endelig har fordøjet den fede mad, er det tid til anden halvleg. Nemlig juledag. Så bliver der startet forfra, bare med et par små ændringer, ris a la manden er skiftet ud med sild, og vinen med snaps. Det er altid en hyggelig måde at gentage den samtale man havde aftenen inden med sin halvsenile farmor der ikke forstår hvad den store sorte plade der hænger på vægen inden i tv stuen er til for.

Hvem elsker ikke julen?

Ingen kommentarer:

Send en kommentar