12. dec. 2014

Tynd, tyndere, perfekt?

Daniel Skou Dencker og Sarah Maurer, Redaktører


Unge piger stræber efter den perfekte krop – men hvad er egentligt definitionen på det? Samfundet har i dag et helt forskruet syn på kvindeidealet, hvilket er med til at lægge et stort pres på pigernes skuldre. Resultatet af det urealistiske kvindeideal fører til dårligt selvværd, og endda værre. Er det det hele værd?

For tiden er det meget moderne at være fit og sund. Nogen har nærmest skabt sig en karriere ved at dele sundheds og fitness råd på de sociale medier. Især ungdommen bliver konstant bombaderet af forskellige idealer, en periode i deres liv hvor de søger deres identitet og plads i samfundet. Oftest viser idealer meget trænede kvinder og mænd der giver indtryk for at de lever en sund livsstil. De idealer de unge præsenteres for er ikke en gang entydige, de er yderst tvetydige, da nogen har en anerledes holdning til samfundets idealer. Der bliver også postet billeder af kvinder med former og mænd uden skæg og muskler. Det er to forskellige holdninger til et ideal, det ene repræsenterer perfektion hvorimod det andet er mere omfavnede og imødekommende. Personligt ville jeg foretrække en blanding hvor vi som samfund er mindre dømmende og giver mere plads til at folk kan udfolde sig og respektere folks ret til personlig frihed.

Samtidigt er det dybt åndsvagt at disse idealer er så perfekte og opfordrer til en uopnåelig perfektionisme.

Ifølge en undersøgelse lavet af Dove og Birgit Petersson, psykiater og lektor i medicinsk kvinde- og kønsforskning ved Københavns Universitet, ville 4 ud af 10 piger mellem 15 og 17 have det bedre med sig selv hvis de var tyndere.

Det er alarmerende at så mange piger bliver negativt påvirket af vore tids idealer. Vi lever i et samfund hvor man ikke kan være en del af den populære elite uden at leve op til disse perfektionistiske idealer. Denne elite er dem der tager til fester og dikterer mainstream moden. Dog er det også denne elite der lider hårdest under disse idealer. Samtidigt har vi også behov for at samfunds idealerne er af en hvis standard, da det ikke vil give mening at opfordre folk til at lade deres krop gå i forfald. Så i stedet for samfundets ideal er en hård kamp for perfektion, en kamp som ikke alle kan eller gider deltage i. Så burde samfunds idealet være nemmere at opnå og opfordre til en større diversitet i samfundet.


Det verdensberømte og hypede undertøjsmærke ”Victoria’s Secret” afholdt d. 2 december i år sit årlige fashion show, hvor 27 eksklusivt-udvalgte modeller gik catwalk iført diamantbesatte g-strengstrusser og bh’er. For at komme gennem nåleøjet er en maksimumvægt på 52 kg og højde på 172 cm et must, og ugerne inden showet stod på en special-designet bootcamp bestående af hundredvis både yoga- og boksetimer samt lowcarb-diæter i massevis.
Jeg skal ikke lede længe før jeg finder frem til, at de førnævnte modeller hører ind under kategorien ”Undervægtige.” Ja, de er smukke og ja, jeg gad godt have deres krop, men hvor langt ude er det ikke, at smuk forbindes med at være tynd? Det er jo fuldstændig forkert at jeg (og tusindvis andre!) stræber efter deres uopnåelige perfektionisme.

Jeg er træt af, at smuk forbindes med et rynkefri, perfekt symmetrisk ansigt med store øjne og lille næse – og selvfølgelig den perfekte slanke, men samtidig trænet krop med kvindelige former og bryster i en str. C. Hvor urealistisk er det ikke lige? Og alligevel er det netop dét ideal, der stræbes efter og dén krop, der ønskes at opnå.  Der er seriøst noget galt. Det er et forskruet ideal vi lever med, en bølge af perfektion som de fleste er hoppet med på – selv vores statsminister Helle Thorning er fuldkommen rynkefri, har altid velplejet negle og perfekt sat frisure og så er hun aldeles slank. Og hun har nok Danmarks mest stressende og tidskrævende job… plus to børn…

Problemet viser sig tydeligt i danske pigers hverdag i form af dårlig selvværd, hvilket en undersøgelse som Dove har lavet tydeligt understreger. Undersøgelsen omhandler unge piger i alderen 15-17, og hver anden af disse piger udtaler, at de er blevet hjemme fra en strandtur fordi de havde det dårligt med deres krop. Hvad bliver det næste? At folkeskoleelever lærer at gradbøje adjektivet ”tynd” som tynd, tyndere, perfekt?

Kroppen er et unikt redskab, som kan formes og bruges til at skille sig ud fra andre. Alligevel stræber vi efter en krop som kun Victoria Secret modeller har.
Jeg ville ønske, at vægten ikke var en afgørende faktor for, hvor smuk man er, og at ønsket om at opnå idealet ikke blev en hård kamp for perfektion. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar