12. dec. 2014

Har ikke-rygere for meget magt?

Er det okay, at ikke-rygere bliver udsat for passiv rygning?


Cecilie Fivelsdal, Journalist


Er rygelovens udvikling sket for langsomt?
Rygeloven bliver strengere for hvert år. Den 29. maj, 2007, blev det vedtaget af alle partier i Folketinget, at det er forbudt at ryge uden for diverse rygerum, indendørs på arbejdspladser og restauranter, for ikke at udsætte ikke-rygere for passiv rygning. Samtidig fremelsker rygeloven på syvende år had mod rygerne i dele af befolkningen. Årsag? Rygelovens propagandaeffekt har indviet nogle nervøse danskere den opfattelse, at selv kortvarigt ophold i røg kan gøre dem syge.
Men det bliver sværere og sværere for hvert år, at være ryger. Rygeforholdende på hhv. arbejdspladser og uddannelsesinstitutioner med børn og unge under 18 år er forbudt i arbejdstiderne. Det er noget Kræftens Bekæmpelse jubler over. Formanden for Kræftens Bekæmpelse, Frede Olesen, mener at udviklingen af rygeloven er sket for langsomt, og der er mange lande der har gjort det mere radikalt. Her nævner han Norge som et godt eksempel.  

DSB kundeundersøgelse 
Siden 2007, har det været forbudt at ryge inde i togene. DSB lavede en kundeundersøgelse, hvor det viste sig, at 70% af de ikke-rygende kunder ønskede total forbud eller rygeafsnit. DSB valgte at indføre total forbud, der startede den 1. Juli, 2014, for at sikre, at de øvrige kunder ikke bliver udsat for passiv rygning, når de står og venter på toget. Men hvorfor giver DSB så ikke bøder til dem, som bryder reglerne alligevel? DSB har måske ikke helt gennemtænkt deres ide om det at lave forbud om rygning på perronerne, når folk stadig kan nyde en cigaret i ventetiden. 

Vi har interviewet Renee Nobel, der er pedel på Nærum Gymnasium, om hans holdning i forhold til rygeloven.

Er du ryger?
Ja, det er jeg. 

Hvordan påvirker rygeloven dig?
At jeg skal ud foran for at ryge (ud fra grunden), det kan godt være lidt irriterende.

Synes du det er okay, at den er blevet skærpet så meget de seneste år?
Ja, det er jo ikke sundt. Jeg er tilhænger til skærpningen af rygeloven. Jeg synes det er okay, at den er som den er, det handler jo også om respekt over for andre mennesker.

Synes du der skal være nogen ændringer i rygeloven?
Nej, synes det er fint, hvordan opdelingen er, at der kan være respekt over for andre mennesker.
Det eneste jeg gerne vil kunne er, at i mit eget hjem kunne ryge frit, hvilket jeg også kan. Men så er der selvfølgelig komplikationer med overboen, når røgen ryger op.

Er der egentlig tegn på sundhedsfare for passiv rygning?
Respekten for ikke-rygere spiller en stor rolle. Hvis det stadig var tilladt, at ryge på restauranter og på enmandskontorer ville stort set alle danskere være udsat for passiv rygning. Det er okay med grænser, men alle skal vel også have lov til at være her og gøre som det passer dem. Hvis man står og nyder en cigaret foran netto og en ikke-ryger kommer gående forbi, er det ikke fordi hendes immunforsvar bliver svækket med 50%, fordi hun inhalerer en smule røg. Så må hun gå over på den anden side af vejen og dermed er der ingen der tager skade og/eller har noget at brokke sig over. Nicorette-giganter har undersøgt, at passiv rygning ikke udgør nogen sundhedsfare i små mængder. Selvfølgelig vil det altid have indflydelse, at være passiv ryger. Det er et simplet trick, man bruger for, at det bliver sværere at ryge lovligt, på de offentlige steder og dermed få folk til, at stoppe rygning. De prøver at skabe motivation. Men hvis man virkelig skulle forbyde rygning, ville den bedste, måske umulige idé, være at cigaretter ikke må blive solgt og der skulle gives store bøder, hvis rygning foregår i offentligheden. Vi lever i et demokrati og der skal tolerance og respekt for et mindretals valg være grundlaget. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar