12. dec. 2014

Gaveregn i de danske hjem

Danskernes julegavebudget har været stødt stigende de sidste par år. Vi har spurgt os omkring i de danske indkøbscentre, for at få den almene danskers forklaring på netop dette.


Sebastian R. Bang, Journalist




"Mit budget for julegaver har været stødt stigende de seneste par år", sådan lyder det fra Hanne Thomsen, en af de mange mennesker som har begivet sig på juleindkøb i denne travle tid, og hun er så sandelig ikke den eneste med et rødglødende kreditkort. Mange andre har nemlig, præcis som Hanne Thomsen, øget deres julegavebudget i forhold til sidste år. Men hvad skyldes denne udvikling?     

                                                                
Vi har været rundt i de danske butikker, for at finde frem til den almindelige danskers holdning, og  spørger man Jan Andersen, far til 3 og bosat i Holstebro, så skyldes det intet mindre end trodsighed. "Finanskrisen har fyldt så meget i medierne og danskernes hverdag de seneste par år, og vi har hørt så meget om besparelser og dårligdom, at jeg tror at folk prøver at glemme den for en stund i juletiden og ikke tænke så meget på økonomien." Julen er jo som sagt hjerternes fest, og noget så materialistisk som penge skal altså ikke få lov til at sætte en stopper for en juleaften spækket med julemad og julegaver.       

Men hvor meget mere bruger vi på julegaver? Snakker man med butiksejere rundt om i Danmark, er der bestemt god stemning, men det er jo ikke noget nyt at butikkerne sælger  betydeligt flere varer i juletiden.  Er omsætningen virkeligt steget i de senere år? Og i så fald, hvad er det der bliver solgt? Vi har snakket med Jørgen Lademand, butiksejer af Fona i Lyngby Storcenter. Han sagde følgende, " Ja, vi har oplevet en mærkbar stigning i de senere år. Alt fra fladskærme og PS4, til billigere produkter såsom headset og musemåtter ryger over disken i stor stil, særligt i denne tid. Jeg  tror det har noget at gøre med at krisen er ved at være ovre, og at folk aldrig har haft lyst til at spare i julen."  Beskeden er altså den samme som tidligere, danskerne køber julegaver som aldrig før og spørger man danskerne hvorfor, er der også bred enighed. Krisen har fyldt meget i de senere år, men det skal ikke gå ud over den danske julehygge. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar