12. dec. 2014

Er der plads til både sport og skole?

Erik Legart Berthelsen går i 2.x på Nærum Gymnasie, og har nok at se til i hverdagen. Samtidig med gymnasiet spiller han nemlig fodbold på eliteniveau i FC Nordsjælland.


Nikolaj Søborg, Journalist


Livet som Gymnasieelev kan være hårdt. Eleverne bliver konstant bombaderet med opgaver og lektier. Det kræver struktur og planlægning at få en hverdag i gymnasiet til at hænge sammen. Presset og kravende om høje karakterer gør det endnu mere vanskeligt at nå det hele. En ekstra udfordring er det, hvis eleven samtidig dyrker eliteidræt. Derfor er det muligt at tage sin gymnasialeuddannelse som Team Danmark elev. Team Danmark giver eleven mulighed for at tage uddannelsen på de normale 3 år eller 4 år. Hvis man vælger den 4 årige version, vil der i løbet af 2. og 3.g blive flyttet fag ud af elevens skema. Disse fag tages i stedet i 4.g. Hvis eleven derimod vælger den 3 årige version er skemaet det sammen som de andre elevers. Team Danmark eleverne er som udgangspunkt på lige fod med de øvrige elever, dog har Team Danmark eleverne vise fordele. De kan fx få godskrevet deres fravær, hvis deres sportsaktiviteter går indover undervisningen. 

På trods af presset fra skolen og elitesportsgrenen kan der dog godt være tid til det hele. Det er Team Danmark eleven Erik Legart Berthelsen et glimrende eksempel på. Erik Berthelsen spiller u19 i fodboldklubben FC Nordsjælland. Holdet spiller i den bedste u19 række, Ligaen. Holdet har lige afsluttet den første halvdel af sæsonen, og de kan tilfredse gå på vinterpause på en flot førsteplads. 
Erik Berthelsen spiller fodbold fem gange om ugen, 4 gange træning og en gang kamp, hvor turen nogle gange går til Fyn eller Jylland, da han spiller i en landsdækkende række. Han bruger altså derfor rigtig meget tid på fodbold. Derfor er det en stor hjælp i hans hverdag, at være Team Danmark elev. 
”Team Danmark indebærer en lettere hverdag for os, der dyrker meget sport, med mere fleksibilitet i forhold til lektier og afleveringer” siger Erik Berthelsen. 
På trods af den forøgede fleksibilitet som Team Danmark giver, kan det stadig være svært at få hverdagen til at hænge sammen.
”Jeg prøver at planlægge mine lektier ud fra det fastlagte skema jeg har, og prøver at få lavet dem i så god tid som overhovedet muligt. Det samme gælder afleveringer”
En ting er, at man kan få hverdagen til at hænge sammen, men tror han på, at han kan gøre fodbold til en levevej.
”Ja” svarer han hurtigt og bestemt, men uddyber: ”men jeg satser også på uddannelse, det bliver jeg tvunget til af mine forældre” siger han med et smil på læben
Han har altså drømme om en karriere som professionel fodboldspiller, men hvor ser han sig selv om ti år. Hans korte svar er ”I en klub i udlandet”. Han vil dog ikke svare på hvilken klub det kunne være. Det er for uprofessionelt. Men man kan jo aldrig være sikker. Han kunne jo blive langtidsskadet, eller få problemer med at spille sig på holdet. Så hvad vil han være hvis drømmen ikke holder? ”det kunne være ingeniør måske” svarer han tøvende efter en tænkepause. 
Han har altså også andre alternativer, hvis nu fodboldkarrieren ikke bliver til noget. 

Da det kan være en meget presset hverdag med både skole og fodbold, kan man undre sig over hvad der driver ham. ”Konkurrence betyder meget, det er jeg glad for, og man får et godt forhold til vennerne man spiller med. Samtidig ligger det bare i kroppen, at man gerne vil spille fodbold” 

Erik Berthelsen er altså en dybt motiveret og ambitiøs elev og fodboldtalent. Samtidig er han et glimrende eksempel på, hvordan man som elitesportsudøver kan få en presset hverdag med skole og sport til at fungere.                  

Ingen kommentarer:

Send en kommentar