12. dec. 2014

En ny æra inden for cykelsporten er begyndt

Rundt omkring i Danmark begynder små og relativt ukendte sportsgrene at spire, og udbrede sig i landet. Det er samtidig også blevet populært at dyrke en sportsgren, som er mere ekstrem, men samtidig mindre kendt. Noget nyt inden for denne genre er Dirtjumping som er en spirende sportsgren i landet, og resten af verden. 


Christian Andersson, Journalist



Sportsgrenens oprindelse
Sportsgrenen udspringer fra mountainbiking, og er en blanding af BMX, og downhill.
Sporten blev oprindeligt startet i USA, men der er ikke nogen der ved præcist hvorhenne. 
Darren Bearcloth var en af pionererne inde for sporten, og var en af de første, der ombyggede sin cykel og byggede slopebaner til at køre på. Darren Bearcloth er samtidig også en stor fortaler for sporten, der er forholdsvis ny, og han har samtidig også sin egen konkurrence ”Bearclaw Invitational” som kan sammenlignes med Europa League inden for fodboldens verden. Darren har også kæmpet en lang og hård kamp om at få det integreret som en sportsgren i ”X Games”, hvor det blev accepteret sidste år, og var med i sommers til ”X games” i Austin, hvor alle verdens bedste ryttere var med. 

Herhjemme vokser den nye sportsgren med lynfart. Rundt omkring i landet popper små baner op, og ude på amager har man konkurrencer, og man kan mødes hver søndag hvor der bliver grillet, og afholdt små konkurrencer. Flere og flere cykelhandlere får også øjnene op for hvor populært det er, at dyrke denne sport, og de specielle cyklers salgstal er steget. 
Alene i Nærumcykler er deres salgstal på denne form for cykel, steget med 60% alene i år, og sportsgrenen er voksende. Nærumcykler har samtidig også indkøbt flere varianter, da de sælger så godt.

Ideen med sporten
Dirtjumping går i bund og grund ud på at køre igennem en bane, med tilpassede hop, og udføre tricks. Point bliver givet alt efter sværhedsgraden af tricket, men også udførelsen af det. Altså det tæller ikke hvem der kommer hurtigst ned. 
Man kører på en cykel, der er større end en BMX men mindre end en normal mountainbike. Cyklen er med vilje gjort lav, så den er lettere at lave tricks på, men samtidig har den store dæk, da man får meget fart på, når man kører. Hoppene er bygget med det formål at få rytteren så højt op i luften som muligt, for at give størst mulighed for tricks. Derfor er der også nogen der betragter det som værende en ekstremsport, da der sker mange skader og ulykker, ved at folk misser landingen, og falder 10 meter ned i stedet for.

Konkurrence på internationalt plan
Selvom sportsgrenen kun har været i Danmark i meget få år, og kun inden for de sidste 2 år er begyndt at blive populær, har vi stadig ryttere som konkurrerer på internationalt plan. 
Gregers Pedersen der bor i Nordjylland, er efter alt at dømme, Danmarks bedste rytter inden for sportsgrenen, og han har bygget sin helt egen bane i sin baghave. Han bliver også sponsoreret af Redbull, som bliver betragtet som værende en af disse mest prestigefyldte sponsorer at have, da alle de større ryttere som Brandon Semenuk og Martin Söderström er sponsoreret af dem. Sporten er dog ikke så stor i Danmark endnu, og han kan leve af kun at cykle, og er til dagligt smed, men bruger denne profession til at bygge hans ramper, og andre ting til hans bane.
Gregers Pedersen udtaler bla. til Redbull i et interview ”..Det er en meget voksende sport, især herhjemme. I udlandet vokser den med stigende hast, og herhjemme pipler der flere og flere baner frem rundt omkring i landet. For mig er det er privilegium at være ”frontfiguren” for sporten herhjemme. Jeg har altid haft Darren Bearcloth som et idol, og det hjælper mig også lidt til at presse mig selv, og forbedre mig selv hele tiden...”

Han siger også at han håber på snart at kunne konkurrere med ”De tunge drenge” som han selv siger, men han indrømmer dog selv at der er lang vej endnu før den drøm kan blive opfyldt. Men håbet er højt, og han bliver bedre for hver dag der går, så mon ikke vi om nogle år, kan få nogle danske ryttere at se på de store scener. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar