12. dec. 2014

Er det så slemt at være dansker?

Hver dag bliver der klaget over det danske velfærdssystem, og for nylig blev Danmark gjort til grin på siden imgur.com, hvor de såkaldte ”memes” afbilleder, hvor ”hårdt” det er at være dansker. Men er det virkelig så slemt at være dansker, eller tager vi faktisk den danske velfærdsstat for givet?


Thit Bojesen og Rebekka Marcus, Journalist


Den danske velfærdsstat, som er baseret på socialisme og Karl Marx teorier, er opbygget, så den tager hånd om den enkelte borger, og sørger for den enkelte borgers velfærd. Velfærdsstaten er til for at give tryghed, ung som gammel, og giver en økonomisk stabilitet for alle.
Men tager vi som danskere de materielle goder for givet? I andre lande som for eksempel USA, er der mindre velfærd til landet som helhed og en langt større forskel på den økonomiske stabilitet hos den individuelle borger. Her er der et langt større spring fra rig til fattig, og derfor kan det danske samfund virke meget fjernt for de amerikanske borgere. For dem er det ikke en realitet at for eksempel uddannelse er gratis.

Deres opfattelse af det danske velfærdssamfund kommer til udtryk i disse ”memes”, som afbilleder et mønster eller en følelse inden for forskellige kulturer. 
De forskellige memes gør grin med, hvor godt de danske borgere har det på en ironisk facon. For eksempel lyder det: ”Pengene staten betaler mig for at studere på universitetet, dækker knap nok mine udgifter”.

Tendensen fremgår tydeligt i kommentarerne. Alle vil flytte til Danmark, nu hvor de har set, hvor godt vi har det. På siden lyder de forskellige kommentarer til de forskellige memes.:

-       ”Note til selv: Flyt til Danmark.” (twignabiscuit)
-       ”Hvorfor bliver I ved med at motivere mig til at flytte til Skandinavien. Nu bliver jeg jo nødt til at flytte.” (MrWilliamButtlicker)
-       ”Jeg tror jeg flytter til Danmark.” (theresthisguynamedbrad)
-       ”Nu siger jeg lige, hvad enhver amerikaner tænker. Fuck jer” (brownsuarbk)
-       ”Tid til at flytte til ‘Daneland’” (MirandaTheSavage)

De seks memes er blevet set næsten 1 million gange indenfor de sidste to dage.


Men selvom der er stor begejstring for den danske velfærdsstat blandt de mange kommentarer på hjemmesiden, så er der stadig delte meninger blandt den danske befolkning.
Unge Sofie W på 18 år konstaterer selv, at hun er ”røvtræt af at være ung i Danmark”. Hun mener, at der er plads til forbedringer i det danske samfund, og at regeringen ikke fører den korrekte politik. Men er det tilfældet?  Er det politikerne, der fører den ”forkerte” politik, eller er det borgerne der stiller for høje krav?

Sofie W, udtalte :”Kære Morten Østergaard – jeg er træt af, at du har skåret i SUen.”
Dette citat har været med til at skabe en stor debat, og flere borgere har blandet sig.
En af kommentarerne til Sofie W’s artikel lyder:

Kære Sophie W, At du er så træt, kaldes ungdoms sløvsind. Jeg er sikker på at rigtig mange unge i andre lande gerne bytter plads med dig, og får de muligheder som du er utaknemmelig over.
SÅ her er mit "jeg er træt af". Jeg er træt af forkælede unge som brokker sig over at have nogle af de bedste vilkår i verden, hvad uddannelse og økonomisk sikkerhed angår.

Så på den ene side kan Danmark ses som et gavmildt samfund, med for mange goder, som de danske borgere tager for givet, og som virker helt surrealistisk for en amerikaner. På den anden side er der stadig mangler og huller i den danske velfærdsstat.
Så er det Sofie W, der har ret, og har vi mangler i den danske velfærdsmodel? Eller har vi faktisk de bedste vilkår i verden?


Kommentarfeltet er dit!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar