12. dec. 2014

Tyrefægtning- dyrplageri eller en sport?

Flere sportsgrene er uddøende, én af dem er tyrefægtning – men hvorfor? Er det på grund af de risici man løber som matador? Er det prisen for vedligeholdelsen af rodeoerne? Dyreplageri? Ikke nok tilskuere? Vi fokuserer på, hvorfor tyrefægtning er ved at forsvinde…


Gustav Lie Suhr-Jessen, Journalist



For dem, der ikke har et indgående kendskab til sporten, er tyrefægtning en aktivitet, der foregår i en arena, eller en rodeo og indebærer én eller flere matadorer, der med kapper lokker en tyr til at angribe dem og derefter prikker dem med sværd og små spyd. Det kan både foregå til fods og til hest.
Mange ville nok påstå, at tyrefægtning ikke kan klassificeres som en sport, men ifølge Dansk Idrætsforbund lyder definitionen ’Sport er en fysisk aktivitet, der udøves under fastsatte regler’, og det er der i den grad i tyrefægtning. Der er indmarchritualer, fælles bøn blandt matadorerne inden starten og en højtidelig hilsen til en af områdets mænd af ære. Derudover er der et pointsystem, der omhandler hvor på tyren man rammer, og hvor mange stik, man bruger.
Tyrefægtning har i flere år været en meget omdiskuteret sportsgren da mange mener, at det er både etisk og moralsk ukorrekt at stikke til dyre og slå dem ihjel foran et publikum alene for underholdningsværdien. Derudover er tyrefægtning også et af hovedargumenterne for, at spanierne ikke freder fuldvoksne tyre, da det er så stor en del af landets kultur.

Det spanske parlament ser dog ingen grund til at lukke ned for tyrefægtning – tværtimod. I marts 2013 fandt de nemlig ud af, at interessen for tyrefægtning var det laveste nogensinde. Der blev lavet en underskriftsindsamling i Madrid og over 500.000 mennesker syntes, at tyrefægtning skulle gøres mere populært. Parlamentet lavede derfor en aftale med det spanske kulturministerium om en hjælpepakke til sportsgrenen og erklærede tyrefægtning et ’kulturelt interessegode’, der bl.a. indebærer, at skoleklasser skal opleve det i virkeligheden.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar