11. dec. 2014

Cigaretterne kvæler mandens unikke Y-kromosomer

Ny forskning viser, at mandlige rygere har en voldsomt øget risiko for at miste det maskuline y-kromosom.


Sarah Schelde, Journalist



Det er snart tid til at finde de årlige nytårsforsæt, og hvis man er mandlig ryger, er der nu endnu en grund til at kvitte de daglige smøger. Hvis man har spidset ører i biologitimen, ved man, at vores kønskromosomer er dem, der adskiller kvinder fra mænd.  Det mandlige y-kromosom er helt unikt for mænd og kan findes i alle cellerne i kroppen hos en mand. Forskere har nu opdaget, at de mandlige rygere har op til fire gange så stor risiko for at have blodceller uden det unikke y-kromosom sammenlignet med ikke rygere. Ved tabet af y-kromoset er der forbundet en større risiko for udvikling af forskellige former for kræft. Dette er måske forklaring på, at flere og flere mænd får kraft og dør af sygdommen. 

”Så når nogle af kroppens celler mister deres y-kromosom, mister de også en naturlig bremse mod en kræftudvikling” udtaler forskningsprofessor Per Guldberg fra Center for kræftforskning.


Tabet af y-kromosomet er bekymrende 
Kræftforskere fra Sverige opdagede denne årsag, efter at have fulgt en række mandlige patienter for at finde årsagen, til tab af y-kromosomer i mandens celler. Alder, diabetes, motion, kolesteroltal, alkoholforbrug og mange andre faktorer var oppe og vende hos de svenske kræftforskere. Men rygning var den eneste faktor, der kunne associeres med tabet af de unikke y-kromosomer i de mere en 1000 mænd i undersøgelsen.


Gode nyheder til det årlige nytårsforsæt
Forskerne udtaler dog til magasinet Science, at opdagelsen kræver meget mere undersøgelse før, det kan slås helt fast, at det er cigaretterne, der forårsager rygernes tab af y-kromosomer. 
Så lidt godt nyt er der til de rygere, som beslutter sig for at kvitte smøgerne efter nytårets brag af en fest, da studiet tyder på, at tabet af de mandlige kromosomer er reversibelt, og dermed vil fornyes så snart smøgerne lægges på hylden. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar